Prestationspsykologi – Karriär och Ledarskap

Prestation inom näringslivet kan handla om att som chef eller ledare utveckla sin personal och sitt företag till att nå sin fulla kapacitet. Eller personer som vill utvecklas och prestera inom sitt yrke. Utmaningen är många gånger att prestationen skall vara på en jämn och hög nivå och vara hållbar över ett helt yrkesliv. Det gäller att lägga pusslet rätt för att nå sina mål och prestera med hälsa och glädje under en lång och fin period i livet.

Till mig vänder sig

personer som vill må bra och prestera bra på arbetet, personer som vill känna glädje i att utvecklas och ha ett stöd för sin livsbana inom yrkeslivet. Personer som för tillfället inte riktigt trivs och vill hitta en annan väg för sin karriär. Chefer som vill utvecklas i sitt ledarskap för att kunna bemöta och coacha sin personal till bra prestationer. Det kan också finnas beslut som måste fattas av en chef, som inte alltid är lätta att ta. Att få stöd och se var ramarna går mellan person och yrkesroll kan då kännas bra.

Att ta lärdom från idrotten

Therése i intervjun nedan är ett fantastiskt exempel där den idrottsliga ambitionen ersattes med ambitionen att lyckas på arbetet. Det kan vara svårt att ändra tänk och anpassa sig från idrottare till arbetslivet men oftast är det samma prioriteringar som behöver göras. Framförallt att se målmedvetet och fokuserat på vart man är på väg och har för mål. Det gäller att prioritera utifrån det för att må bra och komma dit du vill. Det här är en process jag kan hjälpa dig med oavsett om du är eller varit idrottare eller inte.

Vill du veta mer

om hur du och jag kan arbeta med tillsammans, så skicka mig gärna ett mejl .

Margareta Hultman

Varmt välkommen!
Margareta


Avskiljare–
—————————————————————————————————-

BOKA TID I ZÜRICH, PSIM Studio och Skype/FaceTime
Yoga Klasser
Yoga Privat Träning
Svensk Massage
Idrotts & Prestationspsykologi, Zürich och Skype/FaceTime

BOKA TID I GÖTEBORG, PSIM Skatås:
Idrotts & Prestationspsykologi

Therése Bohlén-Kinn

är copywriter och har tillsammans med sin kreatör-partner Nina Friman utsetts till ”Sveriges vassaste unga kreatörer 2017”. De har representerat Sverige i Young Lions i Cannes och tog hem bronset i tävlingen “eurobest!” där Europas bästa unga kreativa duos utses.

Therése beskriver vårt samarbete:

“Varje gång jag avslutar en rådgivning med Margareta
känner jag mig som en ny, insiktsfull människa. 

Hon ger mig balans, perspektiv och verktyg för att klara av
mina dagliga och långsiktiga mål och utmaningar.”


-Citat, Therése Bohlén-Kinn

Intervju med Therése, 2019

Vi möter Therése Bohlén-Kinn en novemberdag på Da Matteo i Göteborg – i ett samtal om utveckling i arbetslivet och hur hon med sin bakgrund som sprinter i Ullevi FK drar fördel av sitt idrottsliga perspektiv för att skapa resultat i en kreativ och strategisk process.
Vi tar oss tillbaka till 2013 och det år då Therése valde att förflytta sitt fokus bort från fysisk prestation och utveckling. Ett beslut som låg grundat i kombination av skador och splittrat fokus på idrotten då hon samtidigt ville ge utrymme åt sin utbildning till copywriter. Hon tog med sin erfarenhet om vad det innebär att arbeta mot långsiktiga mål och skapa något, som ännu är okänt – och ett par år senare tilldelades hon utmärkelsen “Sveriges vassaste unga kreatörer” i den internationella reklamtävlingen Cannes Young Lions. Idag arbetar Therése som copy på den göteborgsbaserade reklambyrån Valentin Experience.
– Många känner mig som den som aldrig ger sig. Jag är alltid den som säger “Det kan bli bättre” “Hur ska vi gå vidare med den här punkten?” Jag försöker att stoppa in värden som gör att vi vågar utvecklas, men det gör också att jag alltid känner mig tråkig, säger Therese.
– Jag hade ingen känning i den kreativa världen alls innan, men någonting lockade med reklambyrån – det finns en likhet mellan idrotten och att skapa koncept, även om det är helt olika världar. Båda handlar om att skapa bästa möjliga produkt; i ena fallet den snabbaste sprinten – i det andra, den mest övertygande kommunikationen. Jag har en fördel i den kreativa resan från idrotten. Jag utmanar och testar nya vägar i problemlösningen samtidigt som jag är tydlig med start och mål, att bygga upp en plan och att hålla mig till den, berättar Therése.

Till mötet med den kreativa världen tog Therése med sig en nyfikenhet att hela tiden utveckla, en förmåga att hitta flow eller en “bubbla” där nya tankar uppstår och sitt inlärda fokus från start till mål. Efter ett par år i reklambranschen berättar Therése att hon upplevde allt mindre flow och allt mer stress utifrån prestationskrav och prioriteringar. Det var också då hon valde att vända sig till PSIM för vägledning och verktyg att förändra sitt perspektiv och hitta struktur i sin vardag.

Hur skapar man det där utrymmet mentalt – i en kreativ process och i en värld med fokus på resultat? Hur kan arbetslivet faktiskt formas och gynnas av det idrottsliga perspektivet?
– Tillsammans tittade vi på hela livet. Vad stoppar jag in i min ram? Hur många relationer har jag och hur många klarar jag av att sköta? Hur mycket krav ställer jag på mig själv, i mina relationer och i mitt jobb? Jag ser att jag egentligen vill ha kontakt med alla mina vänner varje vecka, men om jag har femton vänner, är inte det möjligt. Behöver jag prestera i idrotten nu eller är det bara roligt? Hur fördelar jag min tid över olika projekt och hur hittar jag naturliga avslut när alla projekt pågår samtidigt?

Vissa saker i livet behöver man påminna sig om – om och om igen. Dina prioriteringar, din ramar och dina relationer. Hennes kreativitet och strategiska förhållningssätt gynnas av det idrottsliga perspektivet men också genom det utrymme mellan tankarna hon skapar i rörelse, återhämtning, struktur och prioritering.

Träningen är en viktigt pusselbit för Therése, även om den idag handlar mer om återhämtning än prestationsutveckling. Hon pratar om meditation eller yoga på morgonen för att “komma i ett bra mode” till jobbet, men också att skölja ur – att springa, simma eller ta promenadvägen hem efter jobbet, väl medveten om att rörelsen är det primära, inte att döma resultatet eller sträva efter prestation.
– När jag startar dagen reflekterar jag över vad som är viktigt och vad som ska få min energi. Kan jag lägga den på fem olika projekt eller ska jag faktiskt satsa på ett av dem och lägga mindre av min själ i de andra? Måste allt bli perfekt? Om allt ska bli perfekt, kommer inget bli det, berättar Therése.

Intervju och text:
Sara Ulrika Holmgren
Elitlöpare | Skribent & Kommunikationsstrateg
holmgrenulrikasara.se